Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu.
Většinu pečeného cukroví máme všichni nejspíš už napečenou, možná už si na ní někdo i pochutnává, jiný nechává ještě uležet v chladu a těší se, že se do něj o víkendu pustí.
Co, ale dělat, když Vám v lednici zbylo ještě linecké těsto a už máte od vykrajování díry v lince a od slepování marmeládou slepené všechny prsty na rukou? Linecké těsto je úžasné i na malé koláčky, u nás nejoblíbenější v kombinaci s jablky.
Recept na těsto:
500 gramů hladké mouky
300 gramů másla
200 gramů moučkového cukru
2 vejce
1 prášek na pečení
Klasické linecké těsto vyválíme jako bychom ho chtěli vykrajovat, místo toho vezmeme malou dortovou formičkou (lze i velkou - záleží, co Váš kuchyňský arzenál obsahuje) těstem jí vyložíme. Poklademe nastrouhaným jablkem smíchaným se skořicí a rozinkami. Jako náplň funguje i mák se švestkami a s drobenkou, ale fantazii se meze nekladou a kdo nic nedělá nic nezkazí.
Pokud máte těsta dost, můžete si vyhrát ještě s mřížkami přes náplň. Nejen, že výsledek vypadá na pohled lépe, ale je i chutnější. Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut, záleží jak tlusté těsto mám a kolik jablek.
Pokud Vám tedy linecké těsto zbylo, nebo ho uvidíte v obchodě ve výprodeji, nebojte se tento recept vyzkoušet, je to opravdová mňamka.
Komentáře
Okomentovat