Přeskočit na hlavní obsah

Dýňový podzim

Miluju netradiční chutě a domácí kuchyni.
Úplně nejlepší je pak domácí z vlastního - chovu, zahrádky, políčka, balkonu, prostě to, co vidíte růst a prospívá podle toho jak se staráte.
Všechno, co na zahrádce vypě
stujeme musím zpracovat, je mi líto, když něco shnije a vyhodí se. A jedním takovým letošním "výpěstkem" jsou dýně. Letos konečně opravdové  hokaido, protože i když jsme už několikrát dýně vysadili a zaručeně to měly být hokaido, tak nám z toho vyrostly vždycky dýně úplně jiné. 
No ono ani letos to nebylo až tak přímočaré. Půlka z nich měly být melounyTy jsem chtěla letos zasadit, sousedka mi však jeden víkend říká: "Hele vzešlo mi hodně sazeniček melounů, tak já ti nějaký dám, nebudu mít na všech  záhonech jen melouny! ". No paráda, řekla jsem si, když jsem sazeničky viděla s živými představami jak krájím právě sklizený meloun. Výsledek?  Radost z květů a následně ještě větší ze zvětšujících se plodů, střídalo lehké rozčarování, že tohle meloun není. A tohle taky ne a vlastně nic. Sousedka všechny sazeničky rozdala, takže jestli někdo meloun vypěstoval a nebo to všechno byly dýně se už nikdo nedozví. 
Takže letos byly dýňové žně a krom polévky jsem jí i hojně nahrazovala brambory. Dýňové "hranolky"  jsme si zamilovala a sežrala bych vždycky nejradši celý plech a klidně bez masa.Nakrájené dýně, pokapané olivový olejem, trocha soli a provensálské koření, to je za 30 minut v troubě hotová slast. 
Jelikož mám doma dva masožravce a jen tak s pečenou zeleninou se nespokojí, ten menší ještě možná jo, ale ten velký rozhodně ne, doplnila jsem ho třeba kachním prsíčkem, tomu se prostě odolat nedá. Dobrou chuť

Komentáře

  1. Domácí je vše nejlepší. Od vajec po maso :) :)

    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatá pravda, taková palačinka z domácích vajec, to je úplně jiná barvička

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené

Nastává doba housková

Nový pomocník do domácnosti od značky SENCOR
je prostě jedním slovem boží. Respektive díky němu, jsou připravované pokrmy boží! Domů nám přibyl malý strávník, u kterého jsem ráda, že vím, čím se cpe. A tak když se u nás zabydlel domácí robot od Sencor STM 6356 došlo krom přípravy těsta na chleba i na housky. Objevila jsem, vyzkoušela jsem, zamilovala jsem se a nyní se s Vámi podělím o skvělý recept na lahodné domácí housky.

400 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
1 střední (cca 100 g) vařená brambora
20 g droždí
35 g rozpuštěného sádla
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
vejce na potření
na posyp - kmín, mák, hrubozrnná sůl, lněné nebo sezamové semínko

Do zadělávací mísy od robota naliji na mouku s rozdrobeným droždím vlažné mléko, přidám nastrouhanou vařenou bramboru, sádlo, sůl, cukr a nechám robota hnětat. Samozřejmě by to šlo i ručně, ale výsledek s robotem je viditelný (minimálně Vás nebudou bolet ruce). Ve stejné míse nechám těsto v teple nakynout, vykynuté ho rozdělím na cca 10…

Národní Technické Muzeum

I v letošním roce Vás budu zásobit tipy na výlety.
Kde se v těchto chladných dnech procházet a kord, když máte děti? Ideálně někde, kde je teplo a zábava. Proto Vám v zimních a jarních měsících budu představovat různá místa, která stojí za to navštívit
První z nich je, hned srdcovka a jedno z největších muzeí - 
NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM v Praze. Nikdy mě nepřestane fascinovat kolik exponátů se do jedné budovy vejde, a co teprve po rekonstrukci, která skončila v roce 2013 a muzeum se rozrostlo do prostor, které mu patřily, ale nemohlo je využívat. V tuto chvíli je zde 14 stálých expozic, všechny ohromující, každá jiná. Nejúžasnější a pro mě dechberoucí je hlavní sál s dopravou. Pokaždé si zde vzpomenu na film Noc v muzeu a to, jestli exponáty v noci opravdu neožívají, protože zrovna tady by to bylo úžasné. 
Architektura, stavitelství a design, Astronomie, Fotografický ateliér, Hornictví, Hutnictví, Herna Merkur, Chemie kolem nás, Interkamera, Měření času, Tiskařství, Technika v domácnost…

Učící věž

Učící věž - kdo nemá dítě nejspíš nikdy neslyšel!
Jedná se o další vymoženost pro rodiče k usnadnění života s malým zvídavcem. I já se dostala do situace, kdy jsem zvažovala, zda něco takového nebudu potřebovat. Není to jen zbytečné vyhození peněz a další krám do bytu? Na různých internetových diskuzích jsem četla zkušenosti maminek, koukala jsem na prodejce a díky manželovi kutilovi, jsem jednu chvíli zvažovala vyrobit si vlastní. Haha nic se nekonalo a dítě mi víc a víc viselo na nohavicích, když jsem potřebovala pracovat u kuchyňské linky déle než dvě minuty, kdy dokázalo akceptovat, to že moje pozornost patří jídlu na plotně a né jemu.
Chvíli jsem zvládala nechávat dítě sedět v koutě na lince - její nadšení z toho jak mi vidí pod ruce, bylo nepopsatelné, takže věž potřebovat budeme!
A tak jsem narazila na firmuJustwood, která prodává úžasnou věž Leea.
Čím si mě tento výrobek hned omotal kolem prstu, je jeho variabilita - v "základním provedení" získáte krom učící věže i vyso…

Jak se z Vánoc nezbláznit část 1.

Teploty víc letní než zimní a přesto Vánoce 
se chtě nechtě blíží. Jistě jste si při nákupech v tričku s krátkým rukávem všimli v obchodech nabídek vánočních kolekcí, čokoládových adventních kalendářů a ozdob všeho druhu. V televizních pořadech začíná pomalá cílená masáž, toho bez čeho Vánoce nebudou Vánocemi - zvlášť reklamy na hračky jsou opravdu zákeřné. Od dnešních dní je nejlepší děti držet daleko od televize a všech možných letáků, které končí ve schránkách.
Určitě nechci nikoho stresovat natož Vánoci obtěžovat v tomto překrásném podzimu, každopádně neuměla jsem dárky kupovat včas a v klidu bez dítěte, takže letošní rok s dítětem navíc, bude ještě náročnější - ano měla jsem jí už minulý rok, ale to to byl  ten spací uzlíček, který v obchodě nerozhodoval, kam půjdeme a co budeme kupovat. A proto jsem si řekla: "Nenechám to na poslední chvíli!". Připravila jsem si tak plán jak se z příprav, nákupů, výzdoby a všeho toho kolem nezbláznit a nezanedbat dítě ani manžela . V násl…

Kdo vyhraje robot nebo těsto?

Advent začíná, letošní Vánoce tu budou, co nevidět.
A tak nastal čas na přípravu vánočního cukroví všeho druhu.  Jsem ten typ hospodyňky, která nedbá na kvantitu, ale na kvalitu (řečeno kulantně, nechci úplně naplno říct, že oproti jiným jsem úplný žabař). Jak se to pozná?
1) peču jen pár druhů cukroví (slovy pět)
2)  nepečené nedělám - i když letos muž rozhodl, že zkusíme raw cukroví do vánočních formiček na včelí úly
3) nezdobím - tedy perníčky ano, ale radši je budu vydávat za výtvor své geniální dcery, která v roce a půl zdobí jako desetiletá než já, která v 32 letech zdobí jako desetiletá
Nicméně i to málo, mě vždycky bavilo a dodávalo domovu tu správnou vánoční atmosféru, co na tom, že jsem v práci byla odnevidim donevidim, čas na cukroví se našel pozdě v noci nebo brzy nad ránem. Po narození dcery tomu nebylo jinak,letos však mi s ním poprvé pomáhala i ona a úžasný robot od SENCORU .
Že je Emilka šikulka a bude hned vědět, co a jak, to jsem věděla. Trochu víc, se přiznám, mě zajímalo…