O tom, že Davida k vaření přivedl apetit a pochvala jeho dětí,
si můžete přečíst na jeho webu. Co si na něm, ale nepřečtete, je jestli bude vařit pro děti i když už budou dospělé a co sám nejí? Protože jeho kuchyň už dávno známe, zajímalo mě, i to další okolo Daddy´s Food.
Impulsem proč začít vařit byly děti, budete pro ně dál vařit i když už ty vaše odrostou?
Pevně věřím, že ano.
Zcela pragmaticky řečeno – jde o zcela normální a obyčejný podnikatelský projekt a jde o to, zda se mi podaří vzbudit dostatečný zájem.
Ale, po té nepragmatické, pocitové a citové stránce, jde o to přinést dětem kvalitní jídlo z opravdu kvalitních lokálních surovin a pro mě osobně o pocit dobře odvedené práce a v podstatě okamžitou vidinu výsledku své práce, což je prostě – pro mě, jako člověka, který dlouhá léta pracoval v korporátu (ano, opravdu nejsem žádný vyučený kuchař ) – pocit k nezaplacení. Zároveň, dovedete si představit ten pocit, když za Vámi přijde maminka (nebo i tatínek) a poděkuje a řekne, že to nečekala, že to bylo opravdu dobré. To jsou ty momenty, pro které má smysl tohle dělat.
Navíc mě to přivedlo k poznání nelehké práce mnohých našich farmářů a je spousta těch, kteří to dělají opravdu z čiré lásky, protože, jak jeden z nich říká: „tři auta, vilu v Praze, chalupu na Vysočině a letní byt v Řecku si za to rozhodně nepořídím“.
Je něco, co sám nejíte a přesto to dětem vaříte?
Skvělá otázka. Od malička se docela úspěšně vyhýbám rybám. Jednou za dva, tři roky zkusím, jestli se mi chutě nezměnily, protože to na tom talíři vypadá opravdu lákavě, ale ne, pořád mě to drží. Naše dcerka, ale ryby miluje. A to je moc dobře, děti by se měly už odmalička naučit jíst ryby, protože je to pro naše zdraví velmi důležité. Proto mám v rejstříku ryby jak pro maličké (může se podávat už od cca pátého měsíce) tak nyní nově i pro větší a určitě přemýšlím i o dalších chutích. Rád bych doplnil nějakou českou rybu, i když je tam většinou potíž s kostmi – zkouším, testuji, uvidíme.
Máte skvělé skleničky, ráda je doma používám na marmelády. Jak jste na ně přišel?
To je kapitola sama pro sebe. První skleničky, které jsem zcela zpočátku využíval, se ze dne na den „přestaly vyrábět“. Takže jsem horečně hledal na trhu jiné, podobné skleničky. A haleluja, našel jsem ještě o kousek lepší, než byly ty původní. A to mi tenkrát spadl velký kámen ze srdce.
Inu a jako člověk, který měl svoji zkušenost s příkrmy, jsem byl od absolutního prvopočátku uvažování o podnikání rozhodnut o tom, že moje skleničky prostě budou mít široké hrdlo. Protože „kterýho inženýra napadly tyhle hloupý skleničky s tak úzkým hrdlem“. Já samozřejmě dneska vím, že to dělají proto, aby se jim to lépe zavařovalo a mohli garantovat delší „životnost“. Ale to je přesně to, čemu se chci postavit a nabídnout jinou variantu. Momentálně vše, co během týdne uvařím, je také v tom samém týdnu prodáno, což prostě znamená, že děti dostanou (samozřejmě ne úplně, ale téměř) čerstvé jídlo. A hlavně to jídlo nemusí nikdo ze skleničky dolovat a krásně jej můžete vyškrábat do posledního sousta.
Máte velký výběr tradičních jídel, ale pak třeba exotiku jako Cottage Pie? Kam na to chodíte a co nového nás čeká ještě tento rok?
Cottage Pie – to byl opravdu nápad ze sprchy a je to jednoznačně jedna z nejúspěšnějších skleniček. Tradiční Cottage Pie doma děláváme a je velmi oblíbený, tak jsem si jen řekl, hele, zkusím to dát i do skleniček. Dá to samozřejmě poměrně víc práce – nacpat to takto nadvakrát do skleničky – ale výsledek zjevně stojí za to. Navíc musím udělat kaši „tak akorát“ hustou – nemůže být moc řídká (to by se pak smíchala s omáčkou), ale ani moc hustá (to bych ji pak do skleniček prostě nedostal). Proto se teď moje úvahy o budoucích novinkách ubírají tímhle „pracnějším směrem“. Příkladem je nedávná novinka Pošírovaný losos ve špenátu s bramborovo-mrkvovým pyré. Do konce roku určitě ještě minimálně jednu takovou věc vymyslím (nějaké nápady mám, ale musím ověřit, jestli to bude ve skleničkách fungovat). Já osobně jsem milovníkem řecké kuchyně – takže testuji do skleniček třeba i moussaku, možná se jí letos taky dočkáme . Co můžu prozradit nyní – máme skvělé období fantastických surovin, takže určitě přijde něco se skvělým sladkým českým hráškem, možná spolu s mangoldem, a za pár týdnů už budou první cukety, takže dlouho poptávaná letní varianta oblíbené bramboračky (která mi přijde jako opravdu poctivé podzimní a zimní jídlo) ve stylu minestrone bude také v nabídce. Moje idea využívání toho, co zrovna dozrává, se setkává s velkým nadšením u maminek a tatínků. A i za to jsem opravdu rád, protože to ukazuje, že umíme trošku přemýšlet nad tím, co konzumujeme. Moji stálí zákazníci se mě často ptají i na sladké a ovocné přesnídávky a kašičky. Tady musím říct – zatím ne. Pokud vše půjde dobře, počítám s tím do budoucna, ale v tuhle chvíli na to prostě a jednoduše nemám kapacitu.
Komentáře
Okomentovat