Přeskočit na hlavní obsah

První adventní neděle


Dnešním dnem odstartovalo čtyřtýdenní období adventu. Dle tradic a náboženství začíná období klidu, rozjímání a očekávání příchodu Spasitele. Dříve to byla doba postní, kdy byly zakázány veškeré zábavy, zpěv a tanec, stejně tak maso, kromě ryb. Díky tomu nám zůstal zvyk štědrovečerní večeře v podobě kapra. Období zklidnění po namáhavé práci od jara do podzimu, i to byl advent. Lidé těžce pracující na polích a kolem stavení, se v tento čas v kruhu rodinném scházeli doma u stolů při draní peří, šití a tkaní.
A to mě přivádí k otázce adventu v dnešní době. Všichni za něčím a někam spěchají, hekticky kmitají semo - tamo a s blížícím se Štědrým dnem se pod náporem nervů hroutí. I já poslední roky trávila adventní čas prací, prací která nezvelebovala a nezutulňovala domácnost, netrávila jsem čas s rodinou v klidu a pohodě. Vánoce se staly období konzumu, dokud jsem neměla rodinu, ve smyslu dceru, tak jsem to nevnímala. Letos poprvé to vidím,cítím a hlavně prožívám jinak!!!
Na první adventní neděli jsem se připravila a poprvé v životě si uvila adventní věnce. Jeden si pověsila na vchodové dveře a na druhém si večer slavnostně zapálila první ze čtyř svíček. Umyla okna a nalepila papírové dekorace. S rodinou se vydala na vánoční trhy a slavnostní rozsvícení stromečku našeho města, kde jsme nasávali atmosféru blížících se Vánoc. Doma upekla medové perníčky, pro které je přímo určená doba adventu na jejich uležení a zjemnění. Vůně anýzu, fenyklu a zapáleného františka společně s pohledem na klidně spící dceru v postýlce, mi dávají jasně najevo, že letošní Vánoce budou úplně jiné než na které jsem byla doposud zvyklá. Klidnější a s více tradicemi, na které nám v dnešní uspěchané době nezbývá čas nebo se na ně zapomnělo. Zkuste i vy aspoň na chvilku o letošním adventu zpomalit a zklidnit své roztěkání, příští týden nás čeká trhání Barborek,  sv. Mikuláš a další adventní neděle, příležitostí tak bude tedy dost.

Vychutnejte si MD Blog jako Android aplikaci 

Registrujte se do soutěží a odebírejte novinky z blogu zde 
MD Blog moje mateřství uveřejňuje články na téma děti, móda, fitness a cvičení, fotografování,  vaření a recepty, výlety, recenze na produkty, novinky i videa, zprávy, jídlo, rady, tipy i triky 

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené

Zámek Berchtold

Se začátkem dubna začala i turistická sezóna.
Své  dveře návštěvníkům pomalu otvírají památky, hrady, zámky, rozhledny a mnoho dalších zajímavých míst, která stojí za návštěvu. Nakloněno výletům je hned od začátku sezóny i počasí a tak nic nebrání vyrazit. Ale kam?! V Čechách je tolik krásných míst, tak které vybrat?  S tím by Vám mohly poradit pravidelné tipy na výlet s MD blogem.
Prvním tipem na výlet je Hotel zámek Berchtold. V malebném Ladově kraji přímo v Kunicích - Vidovicích  nedaleko Prahy naleznete místo odpočinku, zážitků a poznání.
Na jednom místě si zde romantické duše  užijí klidnou procházku lesem, prohlídku malého muzea a zámku a vše zakončí příjemným posezením na zámecké terase. Milovníci aktivně strávených volných chvilek si vyberou ze široké nabídky sportovního centra a rodiny s dětmi, jako jsme my, tady budou jako v ráji. Miniatury českých  památek, minizoo nebo dětské hřiště, to je jen zlomek toho, co je zde pro návštěvníky připraveno. Mají tu dokonce i peklo.
Oči…

Letošní zavařování

Jooo mirabelky zrály, zlatý mirabelky zrály ale, co z nich?
Jednoznačně marmeládu, a jak řekli, tak udělali. Díky firmě Sencor a jejich zavařovacímu hrnci to šlo raz dva. Zavařovací hrnec lze totiž použít už od prvopočátku zpracování ovoce, čímž jsem se u mirabelek vyhnula zdlouhavému vypeckování první (a né poslední) čtyř kilové várky. Omyté a přebrané ovoce nasypete do hrnce, který se opravdu rychle rozehřeje a výborně se v něm, díky jeho velikosti, dají z rozvařeného ovoce oddělit pecky i rozmačkávat ovoce. Vzniklé ovocné pyré jsem pasírovala přes síto, aby byla marmeláda nejen bez pecek, ale i šlupek a vešla se nám do hrnce.
I když to doma někdy tak vypadá, závodní jídelna opravdu nejsme a hrnce máme jen v klasických velikostech. Jelikož jsem si přála vyrobit marmeládu, kterou bych mohla dát i dcerce, přidala jsme jen malé množství cukru (ovoce samotné bylo krásně sladké) a želírovací přípravek.

Už jen nalít do skleniček, které ke konci procesu výroby marmelády, přijdou opět doSencor…

Vývar stále po ruce

Jak říká manželův tatínek: " Ta holka s jídlem mít problémy nebude!".
Vždycky když to slyším si v hlavě zase říkám já:  "Hlavně to nezakřikni! ". Jojo zatím je moc pěkně žravá, nezáleží zda se jedná o snídani, oběd nebo lehkou svačinku, jídlo rychle mizí v žaludku malého strávníka. Poslední dobou jsme k jídlu přidaly ještě spousty pohybu a to nás obou. Hlad mé dítě udrží v jídelní stoličce v průměru prvních 10 soust. U svačiny je to skoro všechno, u obědu ani ne půlka. Poté začíná přemisťování dítěte z bodu A do bodu B, další sousta si vychutnává u maminky na klíně a další už ve stoje na zemi nejlépe s hračkami v ruce. Když se u plotny rozvášním a jídla je opravdu víc než dost, lezu po čtyřech za ní a dojídám ho já na kolenou mezi plyšákama a stavebnicí.
Pevný řád, jíst u stolu jako člověk a svépomocí mojí princezně ještě chybí, ale to jsou cíle, které máme ještě před sebou a bude zábava je  spolu plnit. Její štěstí v očích, když otevírá pusu a přitom si může hrát, j…

Nastává doba housková

Nový pomocník do domácnosti od značky SENCOR
je prostě jedním slovem boží. Respektive díky němu, jsou připravované pokrmy boží! Domů nám přibyl malý strávník, u kterého jsem ráda, že vím, čím se cpe. A tak když se u nás zabydlel domácí robot od Sencor STM 6356 došlo krom přípravy těsta na chleba i na housky. Objevila jsem, vyzkoušela jsem, zamilovala jsem se a nyní se s Vámi podělím o skvělý recept na lahodné domácí housky.

400 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
1 střední (cca 100 g) vařená brambora
20 g droždí
35 g rozpuštěného sádla
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru
vejce na potření
na posyp - kmín, mák, hrubozrnná sůl, lněné nebo sezamové semínko

Do zadělávací mísy od robota naliji na mouku s rozdrobeným droždím vlažné mléko, přidám nastrouhanou vařenou bramboru, sádlo, sůl, cukr a nechám robota hnětat. Samozřejmě by to šlo i ručně, ale výsledek s robotem je viditelný (minimálně Vás nebudou bolet ruce). Ve stejné míse nechám těsto v teple nakynout, vykynuté ho rozdělím na cca 10…

Soutěž s Alete

Doba dovolených se blíží, výlety jsou v plném proudu  a ne vždy a ne všude jsou připraveni na malé strávníky a tak se hodí mít s sebou  zabalenou svačinu, oběd či večeři. Proto jsem pro Vás  společně s firmou Alete připravila jedinečnou soutěž o 3 balíčky výrobků pro malé objevitele, které se právě do batůžků rodičů budou hodit.
Výherci  tak budou moci vyzkoušet výborné jogurtové dezerty s příchutí borůvka a jahoda, mléčnou kaši se sušenkami, několik druhů dětských příkrmů ( v balíčku je zastoupena každá věková hranice) a jako sladkou tečku nové štrůdlíky s ovocnou náplní.
Jak soutěžit?  Na Facebooku soutěžíme o 2 balíčky, stačí dál like stránce MD Blogu a firmě Alete CZ/SK a do komentáře napsat CHCI SOUTĚŽIT, o třetí balíček se soutěží na Instagramu, kde si mě přidejte do sledování a do komentáře napište také CHCI SOUTĚŽIT. Že nemáte ani Facebook natož Instagram? Ale čtete můj blog a chcete zkusit štěstí? Tak komentujte tento článek a do slosování zařadím moc ráda i Vás. Soutěžit můžete o…